Peletrūnas (vaistinis kietis) (lot. Artemisia dracunculus
Peletrūnas padeda ir nuo alkoholizmo. Tam neva
reikia 2 šaukštus susmulkintos peletrūno žolės užpilti
stikline karšto vandens. Pašildyti iki virimo ir po 20–25
minučių nukošti. Gerti po 2 šaukštus 3 kartus per dieną prieš
valgį. Gydymas trunka 1-2 mėnesius. Jeigu po tokio gydymosi
vis dar norisi alkoholio, po mėnesio gydymą reikia kartoti.
Gali būti, kad padės, juk tas kasdienis peletrūno gėrimas – po
šaukštą kelis kartus per dieną – savotiškas kodavimasis nuo
priklausomybės. Kai kuriuose kraštuose džiovinto peletrūno
šakelę įkiša į degtinės butelį ir po kelių savaičių gauna
labai skanią trauktinę. Taigi: ne tuoj, o po kelių savaičių bus
išgertas butelis. Vadinasi, peletrūnas dar ir valią,
susilaikymą ugdo. Po tokių teiginių gal galima tvirtinti,
kad peletrūnas net tik gyvates, drakonus, bet ir alkoholizmą
įveikia?
Žaliavos paruošimas
Žaliavai
vartojama peletrūnų antžeminė žolė. Pirmaisiais auginimo
metais žaliava ruošiama rugsėjį, vėlesniais metais – liepą.
Prieš žydėjimą arba žydėjimo pradžioje žolė pjaunama giedrą
dieną, nukritus rasai. Paskleidžiama plonu sluoksniu
užtemdytoje, vėdinamoje patalpoje – stoginėje arba
džiovykloje 35–40°C temperatūroje. Žaliava – žolė ir lapai
be sumedėjusių stiebų – būna stipraus, malonaus kvapo,
kartoko skonio. Laikoma tankaus audinio maišeliuose arba
medinėse dėžėse sausoje, vėsioje patalpoje. Tinka vartoti
1-2 metus. Žaliavoje išlieka eterinis aliejus, kurio
sudėtyje yra net iki 60–70 proc. estragono arba estragolio,
felandreno ir kitų medžiagų. Išlieka vitaminai, karčiosios,
rauginės ir mineralinės medžiagos.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Nereikėtų klaidinti skaitytojų. Peletrūnas ir pelynas yra du skirtingi augalai, nereikėtų jų tapatinti. Taip pat skiriasi jų skoninės savybės. Stipriai suabejočiau dėl peletrūno naudojimo kiaušinių, jūros gėrybių, žuvies gardinimui. Kiaulienai, varškės patiekalams – taip.
AtsakytiPanaikinti